Πως να ενισχύσεις την εργασιακή σου ταυτότητα;

Δεν είναι λίγες οι φορές που καλούμαστε, με την ιδιότητα του, ψυχολόγου να συνοδεύσουμε τους θεραπευόμενους μας να επεξεργαστούν την εργασιακή τους ταυτότητα και ότι ανησυχίες και φοβίες σέρνει πίσω του αυτό το ζήτημα. Εμείς θα ασχοληθούμε κυρίως με την δεύτερη διάσταση της δημιουργικότητας, καθώς και με την συνειδητή αφύπνιση της, μέσα από την φιλοσοφία μας και την ηθική μας πραγματικότητα. Λίγο πολύ, όλοι μας έχουμε ρίξει μία κλεφτή ματιά σε κάποια δοκίμια, άρθρα ή έρευνες που σκιαγραφούν τους δημιουργικούς ανθρώπους με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Εργασιακή ταυτότητα, ονομάζεται το σύνολο των κύριων χαρακτηριστικών της εργασιακής μας δραστηριότητας: το πεδίο εργασίας μας, το πρόγραμμα αυτής, η εργασιακή μας συμπεριφορά, οι συνεργάτες μας, ακόμα και η ίδια φιλοσοφία του εργασιακού περιβάλλοντος, στο οποίο βρισκόμαστε. Ο τρόπος που οργανώνουμε τις αρμοδιότητες μας και γενικότερα ο τρόπος που υπάρχουμε σε ολόκληρο το φάσμα της εργασίας. Ξεκίνησα με την περιγραφή της εργασιακής ταυτότητας, γιατί ήθελα να τονίσω ότι δεν απέχει σχεδόν καθόλου από την ίδια μας την ταυτότητα και από τον τρόπο που υπάρχουμε στην καθημερινότητα μας μέσα και έξω από το εργασιακό πλαίσιο.

Ανησυχίες και φοβίες που ταλανίζουν το μυαλό μας και μας απασχολούν κατά καιρούς, άλλοτε έντονα, άλλοτε απλά στοχαστικά μπορεί να είναι δυσκολίες επικοινωνίας με τους συνεργάτες μας, υποτίμηση των δυνατοτήτων μας από τους ίδιους μας εαυτούς, αντιμετώπιση ρατσιστικών συμπεριφορών, δυσκολία διαχείρισης ανταγωνισμού και αυξημένων εργασιακών απαιτήσεων, άγχος και κρίσεις πανικού. Αν συνεχίσω να αναφέρω και άλλους παρόμοιους προβληματισμούς, ίσως αυτό το άρθρο να καταλήξει να αποτελεί αποθαρρυντικό ερέθισμα για την ενδυνάμωση της εργασιακής μας ταυτότητας. Για αυτό, λοιπόν, περνάω άμεσα στους τρόπους ενδυνάμωσης αυτής.

1. Οριοθέτηση.

Ίσως η οριοθέτηση να αποτελεί την πιο σημαντική διαδικασία για να καθοριστεί και να προστατευτεί η εργασιακή ταυτότητα που επιθυμούμε για τον εαυτό μας. Τις περισσότερες φορές, ο λόγοςπου οδηγούμαστε σε συναισθήματα ανεπάρκειας και χαμηλής αυτό-εκτίμησης στην εργασία μας, είναι η απουσία της καθαρήςεικόνας και των βλέψεων που έχουμε για την ιδανική εργασία. Η επιλογή εργασίας αποτελεί καθαρά προσωπική υπόθεση.

Παράδειγμα αυτού αποτελεί η άσκοπη αποστολή βιογραφικών σε θέσεις εργασίας που δεν μας ενδιαφέρουν, μόνο και μόνο για να καλύψουμε την ανασφάλεια μας, ότι δεν είμαστε έξω από το πεδίο της εργασίας. Αλλά μαντέψτε το αποτέλεσμα αυτού. Συνήθως βιώνουμε απόρριψη της θέσης, για την οποία αιτηθήκαμε, ή μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα φεύγουμε από την θέση αυτή, γιατί δεν μας ταιριάζει και ξανά μπαίνουμε στο φαύλο κύκλο άσκοπης αναζήτησης εργασίας, βιώνοντας ξανά και ξανά αρνητικά συναισθήματα για την ταυτότητα μας.

Tip: Καθορίστε από την αρχή τα χαρακτηριστικά της εργασίας που επιθυμείτε και τις συνθήκες αυτής, σύμφωνα πάντα με τα προσόντα που διαθέτετε και τις προδιαγραφές της προσωπικής σας ζωής. Βάλτε προτεραιότητες για το ποια στοιχεία είναι πιο σημαντικά για εσάς, να υπάρχουν στο εργασιακό περιβάλλον σας. Και αυτό γιατί είναι σίγουρο, ότι δεν θα βρεθείτε σε ένα εργασιακό περιβάλλον, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας.

2. Εξαλείψτε την αδράνεια

Η δράση στην καθημερινή μας ζωή επιφέρει με έναν μαγικό τρόπο δύο σημαντικά αποτελέσματα. Πρώτον, καταφέρνει να πραγματώσει σε πραγματικό χρόνο τις προδιαγραφές και τις επιθυμίες που έχουμε για τον εαυτό μας. Η επιθυμητή εικόνα του εαυτού μας πρέπει να ακολουθείται από τις ανάλογες πράξεις μας. Δεν αρκεί να έχουμε μόνο την θεωρία σύμμαχο της αυτό- εκτίμησης μας.

Δεύτερον, και εξίσου σημαντικό αποτέλεσμα είναι ότι η ενεργός δράση βελτιώνει το επίπεδο ζωής μας ψυχολογικά και κοινωνικά. Η δράση επιφέρει εμπειρίες και οι εμπειρίες με την σειρά τους επιφέρουν συναισθήματα χαράς και δημιουργίας. Συναισθήματα που θωρακίζουν την ψυχική μας υγεία.

Tip: Oρίστε 2- 3 δραστηριότητες κάθε εβδομάδα, που θα ενδυναμώσουν το γνωστικό σας επίπεδο στο δικό σας επαγγελματικό πεδίο και θα σας δώσει ώθηση για την επαγγελματική σας εξέλιξη.Παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων είναι επιμορφωτικά προγράμματα, συμμετοχή σε βιωματικά workshop που αναφέρονται στο επαγγελματικό σας πεδίο, ανάγνωση άρθρων και ενημερωτικών ειδήσεων, ανάγνωση βιβλίων και προσεκτική οργάνωση όλης της εβδομάδας σας για την εργασία σας, την άσκηση, την διατροφή σας και την ψυχαγωγία σας.

3. Βελτιώστε την δεξιότητα της Επικοινωνίας.

Η επικοινωνία έρχεται με τον δικό της ρόλο να ενδυναμώσει την επαγγελματική μας ταυτότητα. Αυτό το καταφέρνει μέσα από την διεξαγωγή εποικοδομητικών διαλόγων με τους συναδέλφους, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων με απώτερο

σκοπό την συνεργασία και την υψηλή αποδοτικότητα των επαγγελματικών υποχρεώσεων. Για να σταθούμε όμως άνετα και με αποτέλεσμα σε οποιοδήποτε ευκαιρία επικοινωνίας χρειάζεται να εξασκηθούμε αρκετά στα πιο σημαντικά μέρη της επικοινωνίας, που δεν είναι άλλα από την ενεργητική ακρόαση, την αποδοχή και την αυθεντικότητα του εαυτού μας.

Tip: Επιτρέψτε στον εαυτό σας να συμμετέχετε σε κοινωνικά δρώμενα με τους συναδέλφους σας. Γενικότερα, η έκθεση σε νέες κοινωνικές εμπειρίες και η συνεχόμενη αλληλεπίδραση με ανθρώπους, μας εξυπηρετεί πολύ στο να ξεπεράσουμε ταμπού και ανασφάλειες και μας επιτρέπει να αναδεικνύουμε σε κάθε περίπτωση τον αυθεντικό μας εαυτό.

4. Ενδυνάμωση του εαυτού σας.

Ίσως η πιο σημαντική πληροφορία, σύμφωνα πάντα με την προσωπική μ άποψη, είναι ότι ο γεμάτος από δραστηριότητες και δημιουργικές ασχολίες, ελεύθερος χρόνος χτίζει μία καλά δομημένη ταυτότητα που κυριαρχούν η αυτοπεποίθηση, το ελεύθερο πνεύμα και το θάρρος. Οι αθλητικές δραστηριότητες, η συμμετοχή στα πολιτιστικά κοινά, οι φιλανθρωπικές δράσεις, η δια βίου μάθηση και η ψυχαγωγία με καλούς φίλους και αγαπημένους ανθρώπους θωρακίζουν τόσο καλά την ψυχική μας υγεία, που η αποδοτικότητα μας διαφαίνεται άλλοτε έντονα και άλλοτε όχι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Οπότε να είστε σίγουροι, ότι μία συγκροτημένη εργασιακή ταυτότητα χτίζεται πάνω σε μία ενδιαφέρουσα προσωπικότητα.

Tip: Δημιουργείστε μία λίστα με δραστηριότητες και ασχολίες για τον ελεύθερο χρόνο σας. Διατηρήστε αυτές που είναι σημαντικές για εσάς στην καθημερινότητα σας και τολμήστε να δοκιμάσετε και διαφορετικές ασχολίες με σκοπό να εξερευνήσετε τις λανθάνουσες πλευρές του εαυτού σας, που δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνιση τους, Είμαι σίγουρη ότι θα εκπλαγείτε με τις δεξιότητες και τα χαρίσματα που υπάρχουν καλά κρυμμένα κάτω από το πέπλο της ρουτίνας και της συνήθειας.

By Ειρήνη Λάτσιου 

  Ψυχολόγος- Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια  

MA Developmental Psychology 

Co-founder human&co

Previous
Previous

Η Μαριέττα αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή της και τώρα βοηθά άλλους να κάνουν και τη δική τους πολύχρωμη

Next
Next

H δημιουργικότητα δε χωράει σε κώδικες συμπεριφοράς.