Όχι Άλλο Επικοινωνία Μίας Χρήσης!

Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που ολοκληρώνω τις συνεδρίες μου με κάποιον πελάτη από την οπτική γωνία του ψυχοθεραπευτή και συγκεντρώνω στοιχεία και πληροφορίες, ώστε να κρατάω θερμά στο μυαλό μου το περιστατικό, συνειδητοποιώ ότι οι δυσκολίες και τα εμπόδια που αναδύουν, χορεύουν γύρω από τη δεξιότητα επικοινωνίας και έκφρασης των σκέψεων και των επιθυμιών του.

«Πως μπορώ να πλησιάσω τον άνδρα μου και να καταλάβει πως νιώθω για τα λάθη μου…?»

«Δεν μπορώ να μιλήσω με τα παιδιά μου και να μην καταλήξουμε να φωνάζουμε και να μειώνουμε ο ένας τον άλλον..?»

«Θέλω να της πω την αλήθεια, αλλά θα την πληγώσω … δεν μπορώ να την κάνω να στεναχωρηθεί. Θα το προσπεράσω και αυτό…»

«Πως μπόρεσε να συμπεριφερθεί έτσι στον ίδιο του τον γιό, να μειώσει τις

δυνατότητες μου και την ίδια μου την ύπαρξη και να δώσει όλη την

επιχείρηση σε έναν ξένο..?»

Πόσες σκέψεις, επιθυμίες και συναισθήματα μας θα θέλαμε να εκφράσουμε στους κοντινούς μας ανθρώπους, στους συνεργάτες μας, στην οικογένεια μας, χωρίς να μπαίνουν εμπόδια οι ανασφάλειες μας, οι φόβοι μας και οι ανησυχίες μας?

Η έλλειψη επικοινωνίας και η μετέπειτα δημιουργία επιφανειακών ανθρώπινων σχέσεων έγκειται στο γεγονός ότι φοβόμαστε να εκθέσουμε την εσωτερική εικόνα του εαυτού μας μπροστά στην διαδικασία του διαλόγου. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ευαλωτότητα μας να αντικρύσουμε την θέση μας και την ευθύνη που επιφέρει αυτή μέσα σε ένα δυαδικό κοινωνικό πλαίσιο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αποφεύγουμε οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας ,διαλόγου που αναδεικνύει συναισθηματικά στοιχεία

4+ 1 Αλήθειες για την Επιτυχημένη Επικοινωνία

1.Η επικοινωνιακή δεξιότητα, ενσυναισθητικά ανεπτυγμένη, είναι η πιο ασφαλής δίοδος για να μπορέσει να ανταλλάξει κανείς σκέψεις, επιθυμίες και συναισθήματα και να φτάσει σε σημείο ουσιαστικής επαφής με τον άλλον.

2. Η επικοινωνία επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους και δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα πλαίσια και χαρακτηριστικά, Μπορούμε να έχουμε επικοινωνία μέσω διαλόγου, επικοινωνία μέσω οπτικής επαφής, μέσω εκφραστικών χειρονομιών ή μέσω των υπόλοιπων αισθήσεων μας. Μπορούμε, όμως να έχουμε επικοινωνία και μέσω των διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως συμβαίνει στις ποικίλες μορφές τέχνης: μουσικές σκηνές, θεατρικές παραστάσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις κ.α. Όλες αυτές οι δραστηριότητες και εκφράσεις απελευθερώνουν ένα αληθινό κομμάτι του εαυτού μας, ένα κομμάτι μας που ωθεί να βγει προς τα έξω, να μοιραστεί, να κατανοηθεί και να ακουστεί. Και όταν ολοκληρωθεί αυτή η επικοινωνιακή επιθυμία, έρχεται η συγκίνηση και η εσωτερική ικανοποίηση να πλημμυρίσουν την πραγματικότητα μας.

3. Ένας ακόμα ιδιαίτερα σημαντικός λόγος που ωθεί τον άνθρωπο να επιδιώκει την επικοινωνία είναι ότι μέσω αυτής, μπορεί και αντιλαμβάνεται ολόκληρη την αυτό-εικόνα του. Ο τρόπος επικοινωνίας αποτελεί έναν αντικειμενικό καθρέφτη των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτήν. Εκεί εκδηλώνεται σε πλήρη αληθοφάνεια ο ψυχισμός μας, οι φόβοι μας, οι ανησυχίες μας ακόμα και οι παρελθοντικές μας εμπειρίες. Εκεί εκδηλώνεται η φιλοσοφία μας, τα θέλω μας, τα κατορθώματα μας, όλα όσα συναπαρτίζουν την αυτό-εικόνα μας. Και όλοι θέλουμε να την εκφράζουμε και να την εκθέτουμε για να δηλώνουμε την ύπαρξη μας μέσα στο κοινωνικό σύνολο

4. Και εμείς από την δικιά μας πλευρά οφείλουμε να επεξεργαστούμε σε βάθος, αν ο τρόπος επικοινωνίας μας είναι ο δικός μας τρόπος επικοινωνίας, και όχι ο τρόπος που μας έχουν επιβάλλει οι οικογενειακές και κοινωνικές επιταγές. Αν μέσα από τον τρόπο που επικοινωνούμε, ενυπάρχει η εικόνα του εαυτού μας, με την οποία νιώθουμε όμορφά, οικεία ή ακόμα και θαυμασμό. Αν ο τρόπος επικοινωνίας μας εκδηλώνει μια πληγωμένη μας πλευρά, μία φοβισμένη μας πλευρά, η οποία χρειάζεται φροντίδα και κατανόηση. Ο τρόπος επικοινωνίας μας ενέχει ένα ζωντανό κράμα από μνήμες, συναισθήματα, σκέψεις, ορμές, επιθυμίες, και όλα αυτά παίρνουν μορφή και σχήμα όταν συντονιζόμαστε με έναν άλλον ανθρώπινο ψυχισμό που επιθυμεί και είναι ανοιχτός να ακούσει την δικιά μας φωνή.

5. Το ρήμα «επικοινωνώ» σέρνει από πίσω του και άλλα ρήματα. Σέρνει το ρήμα μοιράζομαι, δίνω, ακούω, κατανοώ, ενσυναισθάνομαι, εκφράζομαι, δηλώνω. Και όλα αυτά τα ρήματα επιφέρουν επαφή κοινωνική συναισθηματική, ηθική, σωματική. Επαφή που πραγματώνει την αληθινή κοινωνική φύση του ανθρώπου. Το ρήμα «επικοινωνώ» αποτελεί το κλειδί για την αρμονική και ισορροπημένη συνύπαρξη των ανθρώπων. Ανάμεσα σε μία λειτουργική επικοινωνία μεταφέρονται με ασφάλεια τα μηνύματα που θέλουμε να μεταδώσουμε ο ένας στον άλλον και μιλώντας για ασφάλεια εννοώ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να απορριφθεί η αλήθεια μας, εφόσον ο άλλος δείξει κατανόηση και αποδοχή για αυτήν.

By Ειρήνη Λάτσιου 

  Ψυχολόγος- Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια  

MA Developmental Psychology 

Co-founder human&co

Previous
Previous

H δημιουργικότητα δε χωράει σε κώδικες συμπεριφοράς.

Next
Next

Πως θα αλλάξει ένα Retreat τη ζωή μου;